Erenli Mahallesi Web Sitesi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cevizin faydaları

3 yıl önce
1.774 kez görüntülendi

Cevizin faydaları
Reklam

Cevizin faydaları konusunda yayınlanan bilimsel makalelerin, gazete haberlerinin ve uzman görüşlerinin ortak noktası cevizin “kötü kolesterolü” düşürmeye yardımcı olmasıdır. Bu sadece “laf” olarak söylenen bir söz değildir.

Bilimsel araştırmalar, düzenli olarak ceviz tüketmenin “gerçekten” kötü kolesterolü düşürerek kalp ve özellikle damar sağlığını korumak için etkili olduğunu ortaya koymaktadır.

Hatta ceviz, sadece kötü kolesterolü düşürerek damarlarda plaka oluşumu riskini azaltmakla kalmaz aynı zamanda damaların esnek kalmasını ve kan akışının normal şekilde (tansiyonu yükseltmeden) devam etmesini sağlar.

Cevizin faydaları arasında sayılan tüm bu olumlu etkilerden yararlanmak için önerilen tüketim miktarı ise; günde 3-4 adet ceviz (derisiyle birlikte) ve haftada toplam 3-4 yemek kaşığı ceviz yağı (salatalarla birlikte olabilir) olarak belirtiliyor. Cevizin Faydaları Nelerdir?

Cevizin faydalarına geçmeden önce ceviz içinde bulunan hangi bileşenlerin faydalı olduğu konusunda kısa bilgi vereyim.

Bir omega 3 yağ asidi türü olan alfa-linolenik asit, temel E vitamini türü olan ve pek çok bitki tohumunda bulunan gama-tokoferol, son olarak kolesterol benzeri bir molekül olan ve kolesterol plakalarının damar çeperlerinden temizlenmesini sağlayan fitosteroller cevizin sağlığa bu kadar faydalı bir yemiş olmasını sağlıyor.

Kalp ve Damar Sağlığına Faydaları: Penn State, Tufts Üniversitesi ve Pennsylvania Üniversitesi’nden araştırmacıların ortak olarak yaptığı çalışmaya göre düzenli olarak ceviz yemek kolesterolü önemli miktarda düşürüyor.

Cevizin bu etkisi iyi kolesterol olarak bilinen “HDL” kolesterol seviyesini yükseltmesinden kaynaklanıyor. HDL kolesterol, damarlarda birikmeye başlayan kötü kolesterol plakalarını temizleyerek vücuttan atılmasına yardımcı oluyor. Aynı araştırmaya göre 1 tatlı kaşığı ceviz yağı tüketmek kolesterolün kısa bir süre içinde düşmesine yardımcı oluyor.

Tip 2 Diyabet Hastalarına Faydaları: Tip 2 diyabet hastalarında sorun genel olarak kan şekeri düzeyinin kontrol edilmesi ve insülinin metabolize edilmesi olarak kabul edilirken aslında tip 2 diyabet kalp ve damarlar başta olmak üzere diğer sistemleri de yakından ilginlendirmektedir.

Cevizin damarlar üzerindeki olumlu etkisinin Tip 2 diyabet hastalarında damar tıkanıklığı riskini düşürdüğü ve buna bağlı kalp hastalıkları görülme olasığını azalttığı araştırmalarla belirlenmiştir.

Kanseri Önleme: Antioksidanlar bakımından oldukça zengin olan cevizin kanseri önlemek için yaygın olarak tüketilmesi aslında pek şaşırtıcı değil.

Vücutta serbest radikallerin artmasına bağlı olarak oluşan ve kanser gibi hastalıkların ortaya çıkma riskini yükselten “kronik oksidatif stresi” düzenli ceviz tüketimi ile dengeleyebilirsiniz.

Cevizin kanseri önleme etkisi hakkında yapılan araştırmalar genel olarak prostat ve göğüs kanseri üzerine yoğunlaşmış olsa da uzmanlar her tür kansere karşı vücudu güçlendirmek için ceviz tüketilmesini öneriyor.

Reklam
Bu Konuyu Sosyal Medyada Paylaş

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.


Yukarı Çık