Mahalle Muhtarı
Erenli Mahallesi Muhtarlığı
Bilindiği gibi ülkemizde, köylerin kurulması ve yönetimi 442 sayılı Köy Kanunu ile düzenlenmiştir. Kanuna göre, köyü muhtar ve ihtiyar heyeti yönetir. Köy İdaresinin karar organı, Köy İhtiyar Meclisi veya Köy Muhtarı’dır. Gerek Köy İhtiyar Meclisleri gerekse Muhtar seçimle iş başına gelmektedir.1980 öncesinde kural olarak 4 yılda bir yapılmakta olan yerel seçimler, 1982 Anayasasının yürürlüğe girmesiyle birlikte anayasanın 127. maddesi gereğince 5 yılda bir yapılmaya başlanmıştır.
- Mahalle insanları 30 mart 2014 tarihinde
- yapılan muhtarlık seçimlerinde köy ihtiyar
- heyetini şu şekilde sıralamışlardır.
-
Muhtar: Köksal ŞENYURT Aza:1 Oktay DEMİR Aza:2 Dursun ÖZCAN Aza:3 Uğur ÖZCAN Aza:4 Süleyman ÖZCAN
Mahalle muhtarımızı (ihtiyar heyetlerini) mahallemiz adına kutluyor, kendilerine başarılar diliyorum. mahallemiz için hayırlı olsun. İnşallah mahallemiz için güzel bir şeyler yaparlar.
Buradaki linke tıklayarak ihtiyar heyetlerinin yapması gereken yetkilerini okuyabilirsiniz
Mahallede genellikle söz sahibi olan ve mahallelinin bir çok konuda fikrine danıştığı ve düşüncelerine saygı gösterdiği kimseler Mahalle Muhtarı ve İhtiyarr Heyeti, İmam ve Öğretmendir. Bunların yanında mahallenin ileri gelen yaşlılarının da fikirlerine müracaat edilmektedir.
Bu etki derecesinde belirli bir oran belirtmek pek mümkün değildir. Çünkü hepsinin etkileme alanı farklıdır ve bu farklı olanlar arasında bir oranlamaya gitmek doğru olmaz. Muhtar mahallenin idaresinde ve mahalle kanunun uygulanmasında yetkilidir. Mahalleye bir hizmet getirilmesi gerekirken öncülük yapmak gerekli resmi kurum yada kuruluşlarla yapılması gereken işleri halletmektedir.
Halk dini konularda ise imamın fikir ve düşüncelerinden faydalanmaktadır. Son derece dini değerlerine bağlı olan mahalle halkı bu değerleri tam özümseyemeyenlerin dışında imama son derece ve bağlılık ve saygı gösterirler. Onun sohbeti itina ile dinlenir. Girdiği toplumda ayağa kalkılarak karşılanır ve hürmet bulunulmaya çalışılır. Öğretmen yine aynı değere eşit bir şekilde görülür ve toplumda sözü dinlenir. Çünkü mahalleli bu insanlara saygı gösterirken şu düşünceye dayanır. “Biz bu kişilerin şahsiyetlerine gösterdiğimiz tevazuunun daha üzerinde onların ilimlerine itibar ediyor ve tevazuu gösteriyoruz. İlim sahibi insanlar en iyi değere layıktır. Onun için bizde onlara gereken sevgi ve saygıyı gösteriyoruz.” Şeklinde bu düşüncelerini telaffuz ederler.