Erenli Mahallesi Web Sitesi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fındık Bahçelerini Sulayın

3 yıl önce
920 kez görüntülendi

Fındık Bahçelerini Sulayın
Reklam

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ali İslam, yaz başlarından itibaren fındık bitkisinin daha fazla suya ihtiyaç duyduğunu, bu nedenle fındıkta sulamanın zorunlu olduğunu söyledi.

İslam, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fındıkta meyve gelişiminin devam ettiğini ve bitkinin ihtiyacı olan suyun zamanında verilmesi gerektiğini belirtti.

Özellikle sulamanın bugünlerde daha da önem arz ettiğine dikkati çeken İslam, “Bölgemiz yağışlı olmasına rağmen yaz başlarından itibaren fındık bitkisi daha fazla suya ihtiyaç duymaktadır. Bu ihtiyacın yağışlarla karşılanması mümkün değildir. Fındıkta sulama zorunludur.” dedi. İslam, sulama yöntemi olarak damlama sisteminin tercih edilebileceğini ifade ederek, sulama zamanının ise sabah erken ya da akşam saatleri olarak düşünülmesi gerektiğini dile getirdi.

Prof. Dr. İslam, son günlerde ülkede yaşanan yüksek hava sıcaklığının, Karadeniz’de de hissedilir şekilde etkili olduğuna işaret ederek, fındıkta kalite ve randımanı yüksek tutmak için bahçelerin sulanmasını tavsiye ettiklerini kaydetti.

Bitkiler üzerine de olumsuz etkisi olan yüksek hava sıcaklığının, bölgenin tek ürünü olan fındıkta zarara yol açmaya başladığını savunan İslam, “Bu günler meyvenin irileşmeye başladığı ve yoğun olarak suya ihtiyaç duyduğu bir dönemdir. Aşırı derecede yükselen hava sıcaklığı bitkide yoğun bir terlemeyi beraberinde getirecek, bitki buna bağlı olarak yüksek oranda su kaybedecektir. Aynı zamanda bitki aşırı derecede solunum yaparak, ürettiği besinleri solunumla yeniden tüketecektir.” diye konuştu.

“Sulama yapılmayan bahçelerde verim düşüklüğü olabilir”

İslam, sulama yapılmayan bahçelerde verim düşüklüğü olabileceğini kaydederek, “Sıcaklığın yükselmeye devam etmesi ve su alınamaması durumunda bitki fazla direnç gösteremeyerek sürgün, meyve ve yapraklarından oldukça fazla oranda nem kaybedecektir. Bu durum fındık bitkisinin su stresine girmesine, buna bağlı olarak meyve, yaprak dökülmeleri hatta sürgünlerde geriye doğru kurumaya yol açabilir. Fındıkta buruşuk meyve oranının yüksek olması doğrudan su düzeni ve beslenme ile ilgilidir. Dolayısıyla sulama son derece önem arz etmektedir.” değerlendirmesinde bulundu.

Prof. Dr. İslam, sulama sistemlerinin her türlü arazi koşullarında rahatlıkla yapılabileceğini kaydetti.

Reklam
Bu Konuyu Sosyal Medyada Paylaş

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.


Yukarı Çık